Prachtige luchtfoto’s maken met je drone doe je zo!

Veel mensen hebben tegenwoordig een drone. Makkelijk mee te nemen op vakantie, op veel plaatsen mag je vliegen als je je aan de regels houdt, en je kan er makkelijk vanuit spectaculaire standpunten mee fotograferen waar je anders nooit te voet zou geraken. Hieronder onze 10 tips om er nog mooiere luchtfoto’s te maken!

Tip 1: Kies een indrukwekkend standpunt

Wil je echt een waw-effect? Breng je drone dan naar een positie waarop het meteen duidelijk is dat je foto niet met een normaal fototoestel gemaakt is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door boven water te fotograferen, of door de camera van de drone schuin naar beneden te richten voor extra hoogtevrees-effect of perspectief. Als je bijvoorbeeld in de bergen gewoon een horizontale dronefoto zou maken, dan kan die even goed vanop een wandelpad aan de andere kant van de vallei genomen zijn met een normale camera. Het waw-effect is dan veel minder en de meerwaarde van een drone voor de kijker niet zo groot. Zweef je echter met je drone boven een spectaculaire afgrond waarbij ook nog wandelaars op een smal paadje aan het stappen zijn, naast een kerktoren of boven zee met zicht naar het strand, dan zal het waw-effect meteen groter zijn!

luchtfoto's Dronefoto Sword Bridge IJsland

 

Tip 2: Fotografeer in RAW

De meeste drones hebben tegenwoordig de optie om foto’s te maken in RAW in plaats van in JPEG. Het verschil is dat je achteraf wel al je foto’s nog moet bewerken in bvb Lightroom of Camera RAW/Photoshop, maar het eindresultaat zal veel beter zijn dan moest je hetzelfde beeld in JPEG hebben gefotografeerd. In een RAW bestand zit namelijk veel meer informatie. Donkere delen kan je alsnog achteraf oplichten en in overbelichte delen kan je nog wat detail krijgen. Ook kan je in Lightroom/Camera RAW je eigen presets toepassen zodat je een eigen stijl op al je luchtfoto’s kan creëren. Hierover schrijven we later nog wel eens een andere blogpost ;-).

Tip 3: Fotografeer ‘s morgens of ‘s avonds

Spectaculaire luchtfoto's maken doe je best 's morgens of 's avonds

Het beste moment om luchtfoto’s te maken is tijdens het bekende “golden hour”. Net na zonsopgang en ‘s avonds net voor zonsondergang is het licht warm, heb je lange schaduwen en kun je prachtige drone beelden maken. Het warme zonlicht en de lange schaduwen zorgen voor een fijne sfeer in je foto’s. ‘s Morgens heb je vaak nog ochtendmist, wat je foto’s nog spectaculairder kan maken. Hou er wel rekening mee dat je in de EU niet hoger dan 120m mag vliegen. Als je trouwens altijd op hetzelfde moment van de dag foto’s maakt, krijgen al je foto’s een zelfde soort sfeer en kan je nog beter je eigen stijl ontwikkelen.

Tip 4: Kies een lage ISO-waarde voor je luchtfoto’s

Een drone heeft een relatief kleine beeldsensor die opgebouwd is uit heel veel pixels. Hoe meer pixels een sensor heeft, hoe minder licht een enkele pixel kan opvangen en hoe sneller er ruis ontstaat. Stel daarom een lage ISO-waarde in om het ontstaan van ruis te beperken. Je foto’s zijn dan veel ‘cleaner’ en scherper qua uitstraling.

Tip 5: Probeer eens een top-down shot

luchtfoto's Top down shot IJsland drone

Als je de camera van de drone helemaal naar beneden richt, recht naar het aardoppervlak, krijg je unieke zichten. Vaak zijn deze luchtfoto’s zeer abstract of minimalistisch, en kan je de nadruk leggen op vreemde patronen, riviertjes of kleuren in het landschap.

Tip 6: Durf laag vliegen

Vanaf een bepaalde hoogte verlies je weer detail in je beelden. Soms is het leuker om maar een paar meter hoog te vliegen, zodat je bijvoorbeeld toch nog je partner leuk als extra onderwerp in beeld kan plaatsen om wat “scale” in het beeld te brengen. Voor de vastgoedfotografie geldt dit trouwens ook: hoger dan 20m hoeft echt niet, want in België zie je dan vaak enkel nog een dak vol mos :-).

Tip 7: Neem extra batterijen mee

Het is handig om één of meerdere extra batterijen mee te nemen voor je drone. Neem het van ons aan: net als je batterij leeg is, begint de avondlucht nog net dat tikkeltje meer in brand te staan. En dan zal je blij zijn dat je nog een extra batterij bij je hebt!

Tip 8: Denk om je veiligheid en die van anderen

Veiligheid gaat voor alles! Controleer voordat je op pad gaat wat voor weer het wordt, of de drone technisch helemaal in orde is en of je veilig kunt opstijgen. Zoek van te voren uit of je daadwerkelijk mag vliegen met een drone op de plek waar je heen wilt. Hou je aan de Europese Drone regelgeving, maar vraag ook na of je je toevallig niet in een Natura2000 gebied bevindt, of dat de stad waar je wil vliegen geen specifieke extra regels heeft opgelegd.

Eenmaal op locatie aangekomen kijk je eerst goed om je heen: is er een drukke weg in de buurt, zijn er hoge palen, een spoorweg, bomen of een GSM-mast? Wat is een goede plek voor een eventuele noodlanding? Houd ook altijd rekening met dieren en andere mensen.

Tip 9: Neem altijd je drone mee

Sommige drones zijn tegenwoordig zo licht, dat je hem best overal mee naartoe neemt. In je dagrugzakje tijdens een leuke wandeling, in de koffer van je auto op weg naar een familliefeest aan de andere kant van het land, … Er zijn zoveel kansen die je kan benutten om mooie beelden vast te leggen!

Tip 10: Fotografeer niet altijd in landscape mode

De meeste drones fotograferen in landscape mode, dus horizontale luchtfoto’s. Vaak is een compositie ook interessant of interessanter als je een verticaal beeld zou maken. Sommige drones, zoals de DJI Mini 3 Pro, kunnen reeds hun camera in verticale positie plaatsen om zo’n beelden te maken. Heb je een andere drone? Hou er dan rekening mee dat als je een horizontale foto neemt, je er nog een heel stuk link en rechts moet “afknippen” om een verticaal shot te maken. Handig hierbij kan zijn dat je de optie aanzet om “grid lines” (hulplijnen) te tonen op het scherm van je controller, zodat je al meteen een zicht hebt op wat er uiteindelijk van je beeld zal overblijven.

Ah, nog een bonustip voor de instagrammers: verticale beelden in 5-4 formaat scoren daar nog steeds het best, dus nog een reden om af en toe eens verticaal te schieten!

luchtfoto's

luchtfoto's

luchtfoto's

Nog vragen of luchtfoto’s of dronefotografie in het algemeen?

Heb je nog vragen over het gebruik van drones? Of wil je ons inschakelen om jouw project te fotograferen of te filmen vanuit de lucht? Neem zeker eens contact op!