Drones: mag je er zomaar mee vliegen in België?

Drones koop je tegenwoordig in de Carrefour of de MediaMarkt! Maar mag je er overal mee vliegen in ons land? Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt!

Vanaf het moment dat je opstijgt zit je immers in het Belgisch luchtruim, en daar gelden andere wetten dan op de weg…

Ik bundelde mijn hele uitleg in deze YouTube video (vergeet niet te subscriben!):

En voor de beknopte uitleg: hieronder het overzicht!

De Europese drone wetgeving

Sinds 1 januari 2021 is de Europese drone wetgeving van kracht. Voordien moest je voor elk land een afzonderlijke licentie of toelating behalen. Gelukkig is dat verleden tijd!

Dat betekent echter niet dat je vanaf nu zomaar overal met een drone mag beginnen vliegen. Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt van wat er allemaal bij komt kijken.

Opgelet: de info in dit artikel is een zeer beperkte samenvatting.  Het is aan te raden je te verdiepen in de regels. Wil je een volledig en gedetailleerd overzicht? Neem daarvoor zeker eens een kijkje op de website van het FOD Mobiliteit (DGLV) of op https://www.fdr1.be/wetgeving-drones-belgie-europa/. Neem je tijd, want de wetgeving is bijzonder complex voor mensen die geen ervaring hebben met drones, of met drone examens.

Om te beginnen hangt alles een beetje af van 2 dingen: hoeveel weegt je drone, en waar wil je precies vliegen?

Drones lichter dan 250g

Heb je een drone die minder weegt dan 250g, zoals de populaire DJI Mini 2 of de DJI Mini 3 Pro? Dan kan je op zich bijna overal vliegen in België (en in Europa). Je moet echter wel een aantal administratieve zaken in orde brengen:

    1. Registreer eerst jezelf als operator/piloot. Dat is gratis, en kan via het drone portaal van de overheid.
    2. Na registratie krijg je een uniek nummer als operator. Dat print je af en bevestig je op je drone.
    3. Je neemt een verzekering BA voor je drone (in sommige gevallen zit dit mee in je familiale polis, maar als je de beelden commercieel wil gebruiken, neem je een aparte polis).
    4. Om je bewust te worden van wat er allemaal bij het vliegen en de veiligheid komt kijken, is het aan te raden een A1/A3 vliegbewijs te halen (opleiding en examen zijn gratis via deze website), maar voor een Mini 2 is dit niet verplicht.
    5. Je kijkt op de Skeyes GeoZones vliegkaart van België waar je wil vliegen:  Is de zone gewoon grijs? Dan mag je met je mini 2 vliegen tot 120m hoog, zowel hobbymatig als commercieel, dag of nacht. Let wel op: je moet je drone altijd kunnen zien. Soms zijn er lokale regels die je best eerst navraagt. Zo mag je boven bepaalde natuurgebieden niet vliegen, of hebben steden een lokale wetgeving ivm drones waaraan je je moet houden. Informeer je dus best op voorhand!
    6. Als het gebied waar je wil vliegen rood is gekleurd op de online kaart, dan kan je erop klikken en zie je welke beperkingen er zijn. Ik geef je een voorbeeldje.
      Hieronder zie je dat ik wil vliegen in Zemst. De zone op de kaart is rood, en als ik klik zie je links dat er 2 geozones actief zijn: EBBR VLL2 en VLL1:GeoMap Skeyes
      Dit betekent dat je niet zomaar mag gaan vliegen! Minstens 3u op voorhand moet je een aanvraag doen bij Skeyes via de SkeyeDrone Planner (ook dit is gratis!). Alle uitleg en tutorials vind je op deze duidelijke site van Skeyes. Afhankelijk van waar precies je wil vliegen, zal je meer info krijgen in de planner. In dit voorbeeld: met een Mini 2 mag je enkel in de VLL2 zone vliegen tot 45m hoog. Als je vlucht wordt goedgekeurd (en dat zie je meteen!) moet je nog één ding doen: dat is Skeyes op de hoogte brengen als je effectief opstijgt. Dat kan met de SkeyeDrone Fly App. In deze mobiele website ga je naar je vlucht en je klikt het “Opstijgen” icoontje. Als je klaar bent druk je op het “Landen” icoontje. Als er tijdens de vlucht bijvoorbeeld een politie helicopter moet voorbijvliegen, zal je meteen een sms krijgen vanuit de toren in Zaventem zodat je weet dat je asap moet landen. Handig, snel en veilig!

Wat met drones die zwaarder zijn dan 250g?

Inspire drone dji

Met andere drones dan de Mini 2, of drones die zwaarder zijn dan 250g kom je echter meteen terecht in een complexere materie. Ten eerste moet je examens afleggen en een “vliegbewijs” behalen. Deze uitleg bespaar ik jullie hier, maar vind je volledig terug op de website van het DGLV. Er zijn handige tabelletjes waar je kan zien wat je mag, met welke drone en welke vliegbewijzen je ervoor nodig hebt. Voor een drone zoals bijvoorbeeld de populaire DJI Mavic Pro 3, die net iets meer dan 900g weegt, heb je een vliegbewijs van de subcategorie A1/A3 nodig. De lessen en het examen zijn ook gratis en zelfs online, en dat kan op deze pagina.

Voor nog zwaardere drones, of als je bijvoorbeeld op meer plaatsen wil vliegen met een Mavic Pro 3, kan je jezelf inschrijven voor de examens A2 via deze site.

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van drones? Of wil je ons inschakelen om jouw project te fotograferen of te filmen vanuit de lucht? Neem zeker eens contact op!