Mag je een drone meenemen op vakantie of niet?

Je kent het wel: het is bijna zomervakantie, het weer zit eindelijk mee en binnenkort vertrek je op reis. Een ideale gelegenheid om je drone eens boven te halen op de meest exotische locaties. Maar mag dat zomaar?

In Europa

In Europa is het relatief eenvoudig: aangezien de Europese Droneregelgeving er van kracht is, moet je je in bvb Spanje aan dezelfde regels houden dan in België of Nederland. In deze vorige blogpost over de regels ga ik daar dieper op in. Je doet er wel goed aan om via google de lokale wetgevingen en kaarten op te zoeken, want elk land heeft natuurlijk zijn eigen specifieke vliegkaarten met verboden zones. Zo mag je uiteraard niet zomaar boven de Eiffeltoren gaan vliegen.

Buiten de EU

Drones zijn niet overal toegestaan. In Turkijke of Cuba wordt je drone bijvoorbeeld aan de douane in beslag genomen. In Amerika mag je in de meeste nationale parken niet vliegen. Informeer je dus zeker op voorhand goed wat de specifieke regels per land zijn. In onderstaande lijst is het verboden om met drones te vliegen:

Cuba Turkije
Thailand Marokko
Vaticaan Montenegro
Kosovo Servië
Monaco Gibraltar
Wit-Rusland Noord-Korea
Tunesië Nigeria
Kenia Botswana
Madagaskar Oman
Saudi-Arabië Egypte
Libanon Syrië
Irak Azerbeidzjan
Bahrein Qatar
Venezuela Barbados
Bahama’s Nicaragua
Belize

Mag je drone mee op het vliegtuig?

Dat hangt van de vliegtuigmaatschappij of de grootte van je drone af! Voor je boekt kan je dit nalezen in de bagagevoorwaarden van de vliegtuigmaatschappij. Een drone neem je best mee in de handbagage omdat die nogal kwetsbaar zijn. Maar met een grote drone (M300 of Inspire) kan dat niet altijd. Informeer je hiervoor bij je luchtvaartmaatschappij over de mogelijkheden om die toch in de handbagage te kunnen inchecken. Batterijen mogen uitsluitend in de handbagage en niet in de ruimbagage. Voor de (brand)veiligheid moet je je batterijen altijd in een LiPo Safe Bag steken zoals deze. De elektronische contacten van de batterijen plak je best af met een stukje tape.

Welke drone neem ik mee op vakantie?

Persoonlijk neem ik het liefst de meest lichte en compacte drone mee op vakantie omdat ik graag met de rugzak reis. Momenteel zijn de populaire DJI Mini 2 of de DJI Mini 3 Pro hiervoor ideaal. Bekijk zeker deze YouTube video die ik over dit onderwerp maakte: