Je woning fotograferen met deze 5 tips!

Foto’s met scheve muren, donkere beelden (vaak gemaakt met een smartphone), onscherpe foto’s, … Dat moet met enkele eenvoudige tips toch beter kunnen, toch? Je woning fotograferen is heus niet zo moeilijk!

Al jaren zien we op verschillende immowebsites en op sociale media foto’s verschijnen die met de hulp van enkele eenvoudige tips toch een betere indruk hadden kunnen maken.

Het is bewezen! Als je een woning wil verkopen kunnen de foto’s van doorslaggevende waarde kunnen zijn om mogelijke kopers aan te trekken. Je huis wordt niet alleen sneller verkocht, de kans dat de vraagprijs wordt gehaald wordt ook groter!

1. Gebruik een statief

Of je nu een zwaar, duur, fototoestel of een klein compact toestel gebruikt om binnen vastgoedfoto’s te maken: gebruik een statief! Je zal zien dat je sneller mooiere en professionele beelden maakt. Je kan met een statief lage iso-waarden gebruiken in donkere ruimtes en daardoor kwaliteitsvolle en scherpere foto’s maken. Stel je toestel in op iso 200 en werk steeds met de zelfontspanner (op bvb 2 sec). Zo is de trilling van “het afdrukken” ook reeds weg en na 2 seconden maakt je fototoestel een trillingsvrije opname. Door gebruik te maken van een statief kan je ook experimenteren met HDR of Enfused foto’s waarbij meerdere foto’s met verschillende belichtingen gecombineerd worden in 1 beeld.

Heb je nog geen statief en wil je er eentje kopen? Check dan zeker eens mijn ultieme statiefgids!

2. Je woning fotograferen met een groothoeklens

GroothoeklensFotografeer steeds met een groothoeklens! De naam zegt het zelf: met zo’n lens kan je een grote kijkhoek fotograferen. Zo worden ruimte en diepte het beste weergegeven bij een interieur- of vastgoedfoto. Als je werkt met een fullframe toestel is een lens met een bereik van 15-16mm tot 24-28mm ideaal. Bij een goedkoper toestel moet je lager gaan en een lens met een bereik van 12-24mm gebruiken. Uiteraard kan je overzichtsfoto’s afwisselen met detailfoto’s – die maak je dan weer met een lens met groter zoombereik of een laag f-getal (f2.8 of kleiner) zodat je een mooie zachte achtergrond kan creëren.

3. Verwijder rommel

Voor je begint te fotograferen is het altijd beter om de ruimte zo goed mogelijk in te richten. Alle rommel die de kijker kan afleiden moet weg. Een opgeruimde kamer geeft ook een groter gevoel van ruimte en rust. Als voorbeeldje enkele tips voor keukens en badkamers, twee van de ruimtes waarvan we merken dat er in advertenties nogal vaak rommelige foto’s opduiken.

De keuken:
– Verwijder alles van frigo’s (magneetjes, foto’s, dozen op de frigo, …)
– Maak het aanrecht leeg en poets het zodat het mooi blinkt
– Verwijder zeepdispensers, rollen keukenpapier, vaatdoeken, washandjes, handdoeken en sponsen.
– Een tafel dekken met een mooi servies kan vaak mooi zijn, maar ook een lege keukentafel versieren met een boeket bloemen of een fruitschaal doet wonderen

De badkamer:
– Doe de toiletbril naar beneden
– Verwijder zoveel mogelijk toiletproducten vanop het toiletmeubel, de douche en de badrand. Als er toevallig design zeephouders staan, kan je die uiteraard laten staan.
– Maak spiegels en glaspartijen schoon
– Verwijder gebruikte handdoeken, washandjes en badjassen. Hang propere, op dezelfde manier gevouwen en passende handdoeksets in de plaats.

4. Kies een mooie buitenfoto als eerste beeld

Als je een reeks vastgoedfoto’s selecteert voor een (online) advertentie, is het eerste beeld vaak een algemene foto van de buitenkant van de woning. Zorg dus dat je zeker een foto hebt waarmee de woning helemaal tot zijn recht komt en steek tijd in het maken van deze foto. Staan er geparkeerde wagens of een hoge haag in de weg? Gebruik een ladder of hoogtestatief! Staat de zon slecht? Kom op een ander tijdstip terug of informeer bij de eigenaar op voorhand naar het beste tijdstip of de stand van de zon. Overweeg een foto bij zonsondergang of tijdens het golden hour (1 u voor zonsondergang), omdat dan het licht vaak echt wonderen doet. Kortom: beter 1 super foto, dan 10 gemiddelde foto’s.

5. Maak heldere interieurfoto’s

Herldere loft
Belichting van de interieurfoto’s is een kunst op zich. Er zijn verschillende manieren en je test ze best uit om te zien bij welke manier je je het beste voelt. Er zijn fotografen die werken met verschillende flitsers, er zijn fotografen die enkel werken met het aanwezige licht of eventueel met gecombineerde opnames (dezelfde foto’s met verschillende belichtingen op elkaar leggen). Soms moet je beide manieren combineren, afhankelijk van de ruimte. Feit is dat donkere foto’s niet aanspreken in vastgoedadvertenties. Hoe helderder het beeld, hoe beter het gevoel van ruimte, netheid en schoonheid. Zorg ook steeds dat de muren mooi verticaal staan op je beeld. Scheve muren of een raar trapeziumvormig perspectief stoten af. Denk maar aan de misleidende hotelkamer-foto’s in reisbrochures. Ze lijken groot, tot je er eindelijk staat, en dan kan je haast niet langs je bed tot in de badkamer. Een zo realistisch mogelijke foto komt de verkoop alleen maar ten goede: als een geïnteresseerde koper langs komt om te kijken, en hij is meteen teleurgesteld omdat de ruimte kleiner of anders is in ‘t echt dan op de foto’s, dan krijg je dat gevoel nog maar heel moeilijk weg.

6. BONUS: huur een professionele vastgoedfotograaf in!

Natuurlijk komt er bij je woning fotograferen nog meer kijken dan alleen maar foto’s maken. Je moet ze nog bewerken achteraf, retoucheren, zorgen dat de kleuren natuurlijk aanvoelen op alle soorten schermen (windows, mac, …), klaarmaken voor gebruik op online advertenties, … Soms kan het een hele tijdsbesparing zijn om al deze taken uit te besteden aan een echte fotograaf. En dat hoeft helemaal zo duur niet te zijn! Met onze jarenlange ervaring in de vastgoedfotografie kunnen we je vast en zeker verder helpen. Contacteer ons vrijblijvend voor een gesprek of voor een afspraak!