Interieurstyling: Hoe maak ik mijn woning klaar voor een fotoshoot?
Waarop moet je letten als je foto’s maakt van je huis?
Om de mooiste beelden te kunnen maken, is het handig om je woning alvast mooi te presenteren. Als je deze voorbereiding volgt, dan is een fotoshoot in geen tijd afgewerkt. Het eindresultaat ziet er bovendien stukken beter uit dan voor de interieurstyling!
Ik bundelde mijn ervaringen van de afgelopen 10 jaar als vastgoedfotograaf in deze handige gids. Als je een afspraak maakt, of als je zelf de foto’s maakt, kan dit een prima leidraad zijn!
Algemene interieurstyling-tips voor meer ruimte en licht
De eerste indruk is de belangrijkste! Zorg daarom voor voldoende “ruimtegevoel” in elke kamer. Dat doe je door voldoende licht te laten binnen komen, rommel op te ruimen, tafels leeg te maken en muren te schilderen in lichte kleuren. Lege vloeren en kasten zonder al teveel spullen op scheppen ook een ruimtegevoel en geven een lichte en rustige indruk.
Een fris gevoel is ook belangrijk: de vloeren kuisen en de ramen lappen zodat alles er kraaknet bij ligt is aan te raden. Berg losse spullen zoals afstandsbedieningen, post, tijdschriften, kleding en speelgoed op. Dat kan bijvoorbeeld in wasmanden of opbergdozen zodat deze snel verplaatst kunnen worden. Hang maximaal 2 jassen aan de kapstokken in de hall. Verwijder persoonlijke spullen en haal zoveel mogelijk herkenbare familiefoto’s uit het zicht.
Maak een lijstje van alle ruimtes die zeker gefotografeerd moeten worden. Vaak wordt een kelder, garage of tuinhuis vergeten. Is er toevallig een bushalte, speeltuin, parkje of leuke winkelstraat in de buurt? Zet ze gerust mee op de lijst, en dan zullen we deze ook mee fotograferen.
Doe de gordijnen open, rolluiken omhoog en de ramen dicht. Zorg ook dat deuren dicht zijn. Doe alle lampen aan en controleer of deze allemaal werken. Haal de vensterbanken zoveel mogelijk leeg zodat er veel licht naar binnen kan. Koop eventueel vers, kleurrijk fruit en/of bloemen voor in de keuken of op de tafel.
Zorg dat huisdieren niet in de weg lopen. Haal vuilnisbakken, kabels, benches, kattenbakken en andere accessoires tijdelijk weg.
De woonkamer
Haal afstandsbedieningen en losse kabels uit het zicht. Zet de televisie en andere beeldschermen uit. Is er een mooi zicht naar een tuin? Zorg zeker dat de gordijnen open staan en de rolluiken omhoog zijn.
Ruim speelgoed op en bewaar deze eventueel in afgesloten manden of dozen. Heb je huisdieren? Geen probleem! Voor de shoot vragen we wel graag de manden, speeltjes en drinkbakken weg te halen. Verwijder losse en overbodige spullen zoals post, tijdschriften en afstandsbedieningen van (salon)tafels. Verplaats kinderstoelen en kinder/babyboxen naar andere ruimtes. Schud de kussens op. Verwijder dekentjes op stoelen en banken. Zet de open haard aan voor een huiselijke sfeer.
De keuken
Zorg voor een schone, frisse keuken. Haal het aanrecht zoveel mogelijk leeg en zorg dat er niet teveel apparaten staan. Een mooi koffieapparaat kan blijven staan, maar probeer wel de kabels uit het zicht te halen.
Zorg dat de kranen, kookplaat, het werkblad en apparatuur goed schoon zijn. Verwijder vaatdoek, handdoek, theedoek, afwasborstels, zeeppompjes en andere accessoires.
De slaapkamers
Zorg voor schone, opgeruimde slaapkamers die niet te vol staan.
Maak het bed netjes op met een neutraal dekbedovertrek. Om een extra strak zicht te krijgen kan je altijd, eens het bed is opgemaakt, nog eens met een strijkijzer over het dekbed gaan. Dat geeft een extra strak hotel-effect!
Haal kledingstukken, schoenen en badjassen weg. Zorg dat er geen spullen onder het bed of op een kast in het zicht liggen.
Bij kinderkamers: speelgoed, babybadjes en posters graag tijdelijk weghalen.
De badkamer
Zorg voor een schone, frisse badkamer en toilet. Haal tandpasta, douchegel, shampoo flessen, borstels en tandenborstels uit het zicht. Haal badjassen, prullenbakjes, wasmanden en een badmat uit het zicht. Zorg voor schone handdoeken. Laat mooie accessoires zoals parfumflesjes of wellnessproducten staan.
Doe de toiletbril naar beneden. Berg een voorraad aan toiletrollen, kalenders, prullenbakjes en potjes op.
De omgeving/tuin
Zorg dat er geen auto’s of andere voertuigen voor de woning staan. Dit blokkeert het zicht op de woning en maakt het fotograferen een stuk lastiger. Dit geldt ook voor een carport of fietsenberging.
Geen fietsen, containers of vuilniszakken voor de woning of tegen de gevel plaatsen. Ruim de garage op indien je deze gefotografeerd wil hebben.
Veeg de stoep, haal onkruid weg, maai het gras en snoei de tuin indien nodig. Haal tuingereedschap, wasmolens, vuilnisbakken en tuinslangen uit het zicht.
Plaats kussens in de tuinmeubelen. Zorg dat de tuinmeubelen schoon en droog zijn. Verwijder kinderspeelgoed uit de tuin als dat mogelijk is. Rolluiken graag omhoog halen en gordijnen openen.
Staat je woning al te koop? Verwijder het makelaarsbord tijdelijk uit de tuin, van de ramen of de gevel.
Hoe lang duurt een fotoshoot?
Als je alle tips in deze lijst mooi hebt gevolgd, zijn we, afhankelijk van de grootte van de woning, gemiddeld tussen het uur en anderhalf uur bezig. Voor het filmen van een woning hebben we een half uurtje nodig.
Waarmee moet ik rekening houden voor de 360 graden foto’s & video?
Wij filmen per verdieping. Dit houdt in dat we bijvoorbeeld de benedenverdieping aan één stuk door filmen. Houd er dus rekening mee dat spullen niet achter deuren worden neergezet, of van kamer naar kamer geschoven worden.
Zijn er ruimtes die standaard niet in beeld gebracht worden?
Kleine bergruimtes of een mini-toilet fotograferen we standaard niet mee. Indien dit wel gewenst is kan dit aangegeven worden bij de fotograaf of makelaar. De ruimte dient dan wel schoon en opgeruimd te zijn.
Geeft de fotograaf ook stijladvies of helpt hij opruimen?
We letten wel op kleine zaken zoals een vaatdoekje op het aanrecht, of een shampoo fles in de badkamer, maar niet op de complete interieurstyling. We hebben alle geplande tijd nodig voor de opname van de woning, om geen kwaliteit te verliezen. Mocht je een professionele woonstyliste willen inschakelen, mag je ons of je makelaar altijd contacteren.
Wat bij slecht weer?
Bij neerslag maken we standaard wel de interieurfoto’s en video-opnames, maar maken we een nieuwe afspraak voor de exterieurbeelden. Met Photoshop kunnen we wel blauwe lucht op de buitenfoto’s “plakken” als een nieuwe afspraak wegens een krappe deadline bijvoorbeeld niet mogelijk is. Bij vragen over een shoot of over interieurstyling kan je ons altijd contacteren via mail of op +32 496 57 58 55.