Betere foto’s maken met je smartphone

“Het is om zeep, ik kocht een smartphone”. Bart Peeters zong het al. En iedereen maakt er tegenwoordig ook foto’s mee. Iedereen heeft er eentje, en je hebt hem altijd bij. De meest telefoons hebben één of meer camera’s die lang niet slecht zijn. Maar toch zien we op facebook of instagram vaak beelden die echt beter hadden gekund. En dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn… Met een paar eenvoudige tips of apps til je het niveau van je smartphone foto’s helemaal op!

 

Zoom nooit

 

De kwaliteit van foto’s die je met een smartphone maakt is meestal wel ok voor gebruik op het internet, of om af te printen. Wist je dat ik met een oude iPhone SE een zonsondergang fotografeerde, en die liet ik als test afprinten op een aluminium plaat van 120x80cm? Die hangt nu te blinken in onze woonkamer, en als je ‘m ziet, je zou denken: ahja, Herman heeft die gemaakt met zijn zware dure Nikon Fullframecamera. Neen dus. De truuk is: niet zoomen. Als je zoomt haal je de kwaliteit van het beeld zodanig naar beneden en krijg je veel meer ruis en “vierkantjes” in je beeld. Wil je je onderwerp dichter in beeld? Stap dan dichterbij. Klaar.

Zoom nooit met een smarphone

Hou je telefoon stevig vast

 

Ik wil nog even verder gaan op die zonsondergang-foto. Bij weinig licht scoren smartphones nog altijd minder dan “echte” fototoestellen. Vaak geven ze dan een onscherp beeld doordat je je telefoon een heel klein beetje beweegt tijdens het afdrukken. Om dat te vermijden plaats ik steevast mijn telefoon op een vast punt (een leuning, een bankje, een rotsblok, een muurtje, …). Je laat hem recht staan door er een dikke steen tegen te zetten, een cola blikje of flesje water, of je gebruikt een goedkoop smartphone statiefje. En de foto’s neem je dan met behulp van de ingebouwde timer. Op die manier telt de telefoon af en neemt dan de foto, en is er geen enkele trilling van je handen meer die voor een onscherp beeld kan zorgen.

 

Bewerk je foto’s

 

Je foto toch een beetje donker of een beetje scheef? De meeste smartphones hebben een standaard app aan boord om je foto drastisch te verbeteren. Uitsnijdingen maken, je beeld roteren zodat de horizon recht staat, kleuren helderder maken en donkere delen uitlichten, het kan allemaal en nog snel ook. Je hebt geen duur abonnement op Adobe Photoshop meer nodig en alles kan binnen de paar minuten. Ik doe dat voor de meest dagelijkse foto’s en plaats haast nooit onbewerkte foto’s op sociale media, gewoon omdat het echt veel aangenamer kijken is naar een foto met bvb een rechte horizon. Wil je toch een app gebruiken om je foto’s te bewerken of om filters toe te passen zijn er een heleboel op de markt: Lightroom, Snapseed, de filters van Instagram, VSCO, …

 

Gebruik geen flits

 

Op de meeste smartphones zit een flits. Die zet je best af :-). Flitslicht maakt alles koud en slecht uitgelicht, zeker als je met zo’n klein flitsje werkt dat maar een paar meter ver rijkt. Ik schreef al dat je met een smartphone minder goed overweg kan in donkere omstandigheden. Wel, als het heel donker is, zal je misschien toch je echte camera moeten boven halen. Maar een smartphone-flits gebruiken, nee, liever niet. Veel smartphones hebben tegenwoordig ook een HDR-functie, daarmee combineer je verschillende belichtingen in 1 foto. Soms lukt dat wel, maar dan moet je echt een statiefje gebruiken.

Gebruik een statief om je smartphone stabiel te houden

Kuis je lens

 

De meeste mensen houden hun smartphone de hele tijd in hun zak of handtas. Vaak zit de lens van de camera dan ook vol stof of vettige vingerafdrukken. Kuis dus regelmatig het glazen oppervlak even af met een (propere!) zakdoek of brillendoekje.

 

Tot slot

… kan ik je alleen maar meegeven dat dit slechts enkele tips zijn. Veel foto’s maken om mooie composities te leren, veel naar andere foto’s kijken. Eens iets anders durven doen (zoals eens op je buik gaan liggen terwijl je een foto maakt), eens heel dichtbij fotograferen, … noem maar op! Neem zeker ook eens een kijkje op YouTube, er staan talloze video’s op over hoe je prachtige beelden maakt en bewerkt met je smartphone! En heb je nog persoonlijke hulp of advies nodig, aarzel dan niet en contacteer ons!