10 Tips om te groeien op Instagram

Instagram blijft een van de meest populaire sociale mediaplatforms ter wereld, en het is een geweldige plek om jezelf, je bedrijf of je merk te promoten. Maar met meer dan een miljard gebruikers kan het lastig zijn om op te vallen in de menigte. De afgelopen jaren heb ikzelf succesvolle Instagramaccounts opgebouwd met meer dan 20K volgers en beheer ik ook met succes de instagram-accounts van enkele klanten. Reels met meer dan 10M views, of foto’s die zorgden voor leuke opdrachten bij klanten maken het voor mij de moeite waard om in social media te blijven investeren. Hier zijn mijn 10 tips om je te helpen groeien op Instagram en je aanwezigheid te vergroten:

1. Optimaliseer je profiel/bio

Je Instagram-profiel is je visitekaartje. Zorg ervoor dat je profielfoto duidelijk is en dat je bio interessant en informatief is. Vergeet niet om een link naar je website of blog toe te voegen om verkeer te genereren. Maak van je grid geen warboel. Post je inhoud in je eigen huisstijl met steeds dezelfde kleurtinten. Blijf ook bij je vak. Ben je bvb een huwelijksfotograaf, plaats dan enkel huwelijk-gerelateerde foto’s, en niet af en toe een foto van wat je aan het eten bent of van je vakantie. Hou die dingen voor een andere account of voor je stories.

2. Plaats regelmatig content

Regelmaat is essentieel op Instagram. Post regelmatig content om je volgers betrokken te houden en nieuwe volgers aan te trekken. Experimenteer met verschillende soorten content, zoals foto’s, video’s, verhalen en carrousels. Voor accounts met minder dan 10k volgers is om de 2 dagen een post meer dan voldoende. Voor grotere accounts is 1 of zelfs meer keer posten per dag nodig om te blijven groeien. Heb je niet genoeg content? Huur dan een fotograaf in voor 1 of meer shoots per jaar en je hebt meteen genoeg beeldmateriaal om een hele planning te maken.

3. Gebruik hashtags slim

Hashtags kunnen je helpen om je bereik op Instagram te vergroten, maar gebruik ze wel slim. Kies relevante hashtags die passen bij je content en doelgroep. Vermijd te algemene hashtags, omdat je dan ondergesneeuwd kunt raken in de massa. Op instagram zie je hoe vaak een hashtag wordt gebruikt als je die intypt in de caption. Maak een goede mix tussen hashtags die minder dan 10.000 keer werden gebruikt, hashtags met gemiddeld gebruik en hashtags die meer dan een miljoen keer worden gebruikt. Vroeger was het een goed idee om steeds het maximum van 30 hashtags in je bericht te plaatsen, nu, in 2024, wordt er meer aangeraden om er een 15-tal te gebruiken omdat die door het algoritme dan beter opgepikt worden.

4. Bouw een band op met je volgers

Bouw een gemeenschap op door regelmatig te interageren met je volgers. Beantwoord opmerkingen, reageer op berichten in je verhalen en neem deel aan gesprekken in je niche. Dit toont aan dat je betrokken bent en geeft mensen een reden om je te volgen.

5. Werk samen met andere gebruikers

Samenwerkingen met andere Instagram-gebruikers kunnen een geweldige manier zijn om je bereik te vergroten. Zoek naar gebruikers in jouw niche met een vergelijkbaar aantal volgers en werk samen aan win-winsamenwerkingen zoals gastposts, shoutouts of joint live-sessies. Heb je bijvoorbeeld voor een klant een project afgewerkt? Tag die klant dan als collaborator. Dan krijgt de klant een uitnodiging die hij kan accepteren, en wordt je post ook op hun feed getoond, en dus ook aan hun volgers. Op die manier vergroot je je bereik enorm!

6. Maak boeiende content

De sleutel tot succes op Instagram is het creëren van boeiende content die mensen willen zien en delen. Experimenteer met verschillende soorten content en analyseer wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Wees creatief en authentiek en laat je persoonlijkheid schijnen.

maak een mooi profielgebruik je eigen huisstijl

7. Gebruik Instagram Stories en Reels

Stories en Reels zijn geweldige tools om je Instagram-account te laten groeien. Ze verschijnen bovenaan de feed en trekken de aandacht van gebruikers. Gebruik ze om een beeld achter de schermen te laten zien, sneak peeks te geven van nieuwe content of om gewoon plezier te hebben met je volgers.

8. Promoot je Instagram-account op andere kanalen

Gebruik je andere sociale mediakanalen, website, youtubeaccount, blog of nieuwsbrief om je Instagram-account te promoten. Plaats links naar je profiel en moedig mensen aan om je te volgen voor exclusieve content of aanbiedingen.

9. Analyseer en leer

Gebruik de ingebouwde analysetools van Instagram om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt voor je account. Analyseer je prestaties, experimenteer met verschillende strategieën en leer van je successen en mislukkingen. Hiermee kan je ook zien wanneer je volgers het vaakst online zijn om dan gericht te kunnen posten.

statistieken voor instagram

10. Wees geduldig en consistent

Groeien op Instagram kost tijd en moeite, dus wees geduldig en consistent in je inspanningen. Blijf jezelf verbeteren, blijf experimenteren en geef niet op, zelfs als het soms langzaam lijkt te gaan. Ik werk steeds met een buffer aan posts. Ik bereid bvb 30 posts voor, goed om gedurende 2 maand om de dag een post te kunnen maken. Eens je die buffer hebt, voel je minder druk om content te “moeten” aanmaken en kan je je concentreren op je werk en af en toe eens nieuw beeldmateriaal toevoegen.

plan je posts

Met deze tips en een dosis creativiteit en doorzettingsvermogen kun je je Instagram-account laten groeien en een bloeiende gemeenschap opbouwen. Blijf experimenteren, wees authentiek en heb plezier in het proces! Heb je hulp nodig om mooi beeldmateriaal te verzamelen, of wil je een helpende hand bij het managen van je Instagram-account? Neem dan zeker contact op en dan kan ik je vast verder helpen!