Vliegen met een drone in België, mag dat?

Een drone koop je tegenwoordig zomaar in de Carrefour of de MediaMarkt. Maar mag je er zomaar overal mee vliegen in ons land? Het antwoord is niet zo eenvoudig als het lijkt!

Vanaf het moment dat je opstijgt zit je immers in het Belgisch luchtruim, en daar gelden andere wetten dan op de weg.

Om alles snel en eenvoudig samen te vatten heb ik hier een overzicht gemaakt van de huidige wetgeving.

Tot 1kg

Heb je een “speelgoed drone” die minder weegt dan 1kg? Dan mag je er recreatief mee vliegen in je eigen tuin tot 10m hoog, op voorwaarde dat die meer dan 3km van een vliegveld is verwijderd. Woon je bijvoorbeeld in Koksijde, dan is de kans groot dat je drone zelfs niet zal kunnen opstijgen in je eigen tuin, omdat de luchtmachtbasis vlakbij is. Foto’s en filmpjes die je maakt met zo’n drone mag je trouwens niet commercieel gebruiken.

Van 1 tot 5kg

Mag je overal vliegen met een drone?

Weegt je drone tussen 1kg en 5kg? Dan heb je minstens een “Klasse 2” licentie nodig. Daarmee mag je op bepaalde plaatsen in ons land vliegen tot 45m hoog. Foto’s en filmpjes die je dan maakt mag je ook commerciëel gebruiken.

Een handige interactieve kaart waar je kan ontdekken waar er precies gevlogen mag worden vind je hier. Opgelet! De kaart wordt dagelijks aangepast. Als er bijvoorbeeld helicopteroefeningen van het leger gaande zijn in een bepaald gebied, zal je hier tijdelijk ook niet mogen vliegen, en kleurt dat gebied rood op de kaart.

Tot 150kg

Drones boven de 5kg

Wil je overal kunnen vliegen in Belgïe, dan heb je een “Klasse 1” licentie nodig, en moet je vaak voor je opstijgt een officiële aanvraag indienen bij het Directoraat Generaal van de Luchtvaart (DGLV). Afhankelijk of je dan vliegt met een bepaald risico zijn er nog extra vereisten. Denk maar aan de drones die de start van een grote loopwedstrijd filmen, of drones die boven de autostrade het verloop van wegenwerken in beeld brengen.

Opleidingen

Om een licentie te behalen kan je in ons land op verschillende plaatsen opleidingen volgen. Je moet na de theorie afhankelijk van de klasse een praktijk en theorieexamen afleggen.

Verzekering

Je mag er niet aan denken dat je drone plots een propellor verliest. Drones met 4 propellors vallen dan gegarandeerd als een baksteen naar beneden. Verzekeringen vanaf klasse 2 zijn dan ook een must!

Overzicht

Met volgend handig overzicht heb je alle info op een rij (bron: drone-kopen.be):

RECREATIEF KLASSE 2 KLASSE 1B KLASSE 1A
Min. leeftijd? 16 jaar 18 jaar 18 jaar
Max. opstijg massa? 1kg 5kg 150kg 150kg
Max. vlieghoogte? 10 meter 45 meter (150ft) 91 meter (300ft) > 91 meter mogelijk
Risico klasse? Geen risico Laag risico Middel risico Hoog risico
Commercieel gebruik?  Nee  Ja  Ja  Ja
Vliegbewijs nodig?  Nee  Ja  Ja  Ja
Theorie opleiding?  Nee  Ja  Ja  Ja
Theorie examen?  Nee  Nee  Ja  Ja
Praktijk opleiding?  Nee  Ja  Ja  Ja
Praktijk examen?  Nee  Ja  Ja  Ja
Medisch attest LAPL?  Nee  Nee  Ja  Ja
BA Verzekering?  Nee  Ja  Ja  Ja
Registratie toestel?  Nee Ja  Ja  Ja
Homologatie toestel?  Nee  Nee  Nee  Ja
Vliegen boven privé-terrein?  Ja  Ja  Ja  Ja
Vliegen boven bebouwde kom?  Nee  Nee  Nee  Ja
Vliegen in gecontroleerd luchtruim?  Nee  Nee  Nee Mits toelating DGLV
Vliegen boven mensenmassa?  Nee  Nee  Nee  Ja
Afstand tot obstakel? > 50 meter > 50 meter > 30 meter < 30 meter mogelijk
Binnen zichtbereik vliegen?  Ja  Ja  Ja  Ja
Risico analyse nodig?  Nee  Nee  Ja  Ja
Vliegverklaring of toelating nodig?  Nee  Nee Verklaring Toelating
Richtprijs opleiding? (excl BTW) €150 €750 €2.500 €2.500

Op de website van het DGLV (overheidsdienst die instaat voor de drone wetgeving) kan je heel wat informatie terugvinden, net zoals op de website van de Belgische drone sectorvereniging BeUAS.

En in de rest van Europa?

Droning in the alps

Uiteraard heeft elk land tegenwoordig zijn eigen regels. In Nederland bijvoorbeeld mag je op sommige plaatsen wel recreatief en tot 120m hoog vliegen. Maar voor commerciele vluchten (bijvoorbeeld om foto’s te maken voor een immokantoor van een woning die in de verkoop gaat) zijn de regels nog een pak strenger dan bij ons. In Frankrijk is het dan weer eenvoudiger, tenminste als je al een licentie hebt in België. Daar hebben ze een elektronisch portaal waar je makkelijk én gratis je vluchten kan aanvragen.

1 juli 2020

Vanaf 1 juli 2020 zou er wél een Europese drone wetgeving moeten zijn. Er zijn wel al een aantal afspraken gemaakt, maar hoe de verschillende landen hiermee zullen om gaan is nog onduidelijk. Daarover later dus meer!

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van drones? Of wil je ons inschakelen om jouw project te fotograferen vanuit de lucht? Neem zeker eens contact op!