Dé trend voor 2016: Virtual Reality!

101 views 0 Comment

Graag wil ik jullie met deze blogpost even laten kennismaken met dé trend voor 2016: Virtual Reality. De laatste jaren is de panoramafoto-wereld sterk geëvolueerd, vooral sinds de komst van populaire technologiën als Google Street View, die sferische panoramafoto’s, waarin je kon slepen met de muis, bekend maakten bij het grote publiek. Tot niet zo lang geleden waren deze foto’s enkel te bekijken op een computer/tablet/smartphone, maar sinds een tijdje zijn de VR Headsets aan een opmars bezig.

Een VR Headset is een soort bril met twee ingebouwde schermpjes. Je kan er programma’s op installeren en met de bril rondkijken in verschillende digitale werelden. Als je met je hoofd naar rechts kijkt, draait het beeld dat je ziet automatisch mee. Volledig 360° rond, en 180° naar boven en beneden. Om te navigeren tussen verschillende scenes of om op menu-opties te klikken worden er verschillende technieken toegepast. Kijken en blijven staren met een soort virtueel muispijltje op een menu-item om het aan te klikken is bijvoorbeeld veel gebruikt. De combinatie tussen het fysieke bewegen met je hoofd en de digitale wereld waarin je je bevindt heet trouwens “Phygital”, een samentrekking tussen “physical” en “digital”.

Sommige brillen hebben ook fysieke knopjes aan de zijkant/bovenkant om functies te activeren. Een aantal VR Headsets zijn ook gewone “houders” waar je een smartphone op moet aansluiten. De Oculus Rift en de Samsung Gear VR zijn de populairste brillen, maar zijn nog behoorlijk duur voor “het gewone volk”.

Bedrijven zoals touroperators, kranten, autofabricanten en mediaconcerns gebruiken deze technologie meer en meer om hun klanten een bijzondere ervaring te geven.

insta--2

Uiteraard kwam Google weer met een innovatieve en spotgoedkope oplossing als concurrent voor Samsung en Oculus: de Google Cardboard. Dat is eigenlijk een kartonnen brilletje waarin je je eigen smartphone kan plaatsen. Het scherm van de smartphone wordt dan in twee helften verdeeld, eentje voor elk oog, en zo heb je een goedkope oplossing om toch een beetje virtual reality te ervaren voor weinig geld.

Je kan dan twee dingen doen: ofwel installeer je een speciale VR app op je smartphone, ofwel surf je naar een site die iets in VR heeft gemaakt, bijvoorbeeld een 360° panoramafoto met VR-ondersteuning, of een heuse toepassing met VR-ondersteuning.

De Google Cardboard werkt met elke smartphone, maar ik heb gemerkt dat op mijn oude iPhone 4S het schermpje net te klein is. Ideaal zijn smartphones met een scherm van 5.5 inch.

De Cardboard is niet duur, als je zoekt op internet vind je ze voor minder dan 15 euro, zelfs bij Bol.com hebben ze ze in stock :-).

De Cardboard moet je zelf in elkaar vouwen. Kuis de lenzen zeker goed af, want die vergroten het beeld van je smartphone zodanig dat je de individuele pixels kan zien, maar dus ook elk vuiltje op de lenzen of je scherm. De beeldkwaliteit is niet te vergelijken met die van de Gear VR of de Oculus Rift, en bovendien sterk afhankelijk van de schermresolutie van je telefoon, maar toch is dit een heel leuk gadget.

Voor VR-brillen als de Cardboard zijn verschillende apps beschikbaar, in zowel de App Store van Apple als Google Play. Belangrijk is dat de app de beelden in splitscreen-modus kan weergeven, met twee identieke schermen naast elkaar – één voor elk oog. Zowel op mijn iPhone als op een Microsoft-smartphone waren er toch af en toe bugs te bespeuren in de apps.

Voor wie al een VR-brilletje thuis heeft liggen, heb ik twee panoramafoto’s in VR mode beschikbaar gemaakt:

Boven op de bovenste bol van het Atomium in Brussel:

atomium-vr

Op de top van de Mont Blanc:

montblanc-vr

En als het nog wat spectaculairder mag: het bedrijf waar ik freelance 360° panorama’s voor maak, Poppr, heeft onlangs de Center Parcs van Les Bois Aux Daims ook in VR-mode beschikbaar gemaakt. Hier kan je op knopjes klikken door te staren met de cursor.

centerparcs

Leave A Comment

drie × een =