Vastgoedfoto’s verbeteren met deze 5 tips!

Al jaren zien we op immowebsites vastgoedfoto’s verschijnen die met behulp van enkele eenvoudige tips toch een betere indruk hadden kunnen maken. Het is bewezen dat als je een woning wil verkopen, de foto’s doorslaggevend kunnen zijn om snel en veel mogelijke kopers aan te trekken!

De eerste indruk is belangrijk, en daarom geven we je hier alvast 5 tips om je vastgoedfoto’s te verbeteren!

1. GEBRUIK EEN STATIEF

Of je nu een zwaar duur fototoestel of een klein compact toestel gebruikt om binnen vastgoedfoto’s te maken: je gebruikt best een statief. Je zal zien dat je sneller mooiere en professionelere beelden maakt. Je kan met een statief lage iso-waarden gebruiken in donkere ruimtes en daardoor kwaliteitsvollere en scherpere foto’s maken. Stel je toestel in op iso 200 en werk steeds met de zelfontspanner (op bvb 2 sec). Zo is de trilling van “het afdrukken” ook reeds weg en na 2 seconden maakt je fototoestel een trillingsvrije opname.

Door gebruik te maken van een statief kan je ook experimenteren met HDR of Enfused foto’s waarbij meerdere foto’s met verschillende belichtingen gecombineerd worden in 1 beeld. Een statief vind je in alle prijscategorieën, maar de bekendste merken zijn Manfrotto, Benro, Sirui, Vanguard en als je wat geld teveel hebt: ReallyRightStuff. Neem zeker je tijd om verschillende merken te vergelijken alvorens je een statief koopt. Voor meer info of advies mag je ons ook steeds contacteren.

2. VASTGOEDFOTO’S VERBETEREN MET EEN GROOTHOEKLENS

Fotografeer steeds met een groothoeklens. Zo worden ruimte en diepte het beste weergegeven bij een interieur- of vastgoedfoto. Als je werkt met een fullframe toestel is een lens met een bereik van 15-16mm tot 24-28mm ideaal. Bij een crop-toestel moet je lager gaan en een lens met een bereik van 12-24mm gebruiken. Alle grote merken zoals Nikon en Canon hebben hun eigen groothoeklenzen, maar kijk zeker ook eens bij lensfabricanten Tamron, Tokina en Sigma, want zij hebben vaak vergelijkbare lenzen die veel goedkoper zijn.

3. VERWIJDER ROMMEL

Voor je begint te fotograferen is het altijd beter om de ruimte zo goed mogelijk in te richten. Alle rommel die de kijker kan afleiden moet weg. Een opgeruimde kamer geeft ook een groter gevoel van ruimte en rust. Als voorbeeldje enkele tips voor keukens en badkamers, twee van de ruimtes waarvan we merken dat er in advertenties nogal vaak rommelige foto’s opduiken.

De keuken:
– Verwijder alles van frigo’s (magneetjes, foto’s, dozen op de frigo, …)
– Maak het aanrecht leeg en poets het zodat het mooi blinkt
– Verwijder zeepdispensers, rollen keukenpapier, vaatdoeken, washandjes, handdoeken en sponsen.
– Een tafel dekken met een mooi servies kan vaak mooi zijn, maar ook een lege keukentafel versieren met een boeket bloemen of een fruitschaal doet wonderen

De badkamer:Vastgoedfoto's: een opgeruimde badkamer
– Doe de toiletbril naar beneden
– Verwijder zoveel mogelijk toiletproducten vanop het toiletmeubel, de douche en de badrand. Als er toevallig design zeephouders staan, kan je die uiteraard laten staan.
– Maak spiegels en glaspartijen schoon
– Verwijder gebruikte handdoeken, washandjes en badjassen. Hang propere, op dezelfde manier gevouwen en bijeenpassende handdoeksets in de plaats.

4. DE BELANGRIJKSE FOTO IS HET EERSTE BUITENBEELD

Als je een reeks vastgoedfoto’s selecteert voor een (online) advertentie, is het eerste beeld vaak een algemene foto van de buitenkant van de woning. Zorg dus dat je zeker een Selecteer voor je vastgoedfoto's het beste buitenbeeldfoto hebt waarmee de woning helemaal tot zijn recht komt en steek tijd in het maken van deze foto.

Staan er geparkeerde wagens of een hoge haag in de weg? Gebruik een ladder of hoogtestatief! Staat de zon slecht? Kom op een ander tijdstip terug of informeer bij de eigenaar op voorhand naar het beste tijdstip of de stand van de zon. Overweeg een foto bij zonsondergang of tijdens het golden hour (1 u voor zonsondergang), omdat dan het licht vaak echt wonderen doet. Kortom: beter 1 super foto, dan 10 gemiddelde foto’s.

5. ZORG VOOR HELDERE VASTGOEDFOTO’S

Vastgoedfoto's moeten helder zijnBelichting van de interieurfoto’s is een kunst op zich. Er zijn verschillende manieren en je test ze best uit om te zien bij welke manier je het beste voelt. Er zijn fotografen die werken met verschillende flitsen, er zijn fotografen die enkel werken met het aanwezige licht (ambient) of eventueel met gecombineerde opnames (dezelfde foto’s met verschillende belichtingen op elkaar leggen – HDR of Enfuse).

Soms moet je beide manieren combineren, afhankelijk van de ruimte. Feit is dat donkere foto’s niet aanspreken in vastgoedadvertenties. Hoe helderder het beeld, hoe beter het gevoel van ruimte, netheid en schoonheid.

 

Wil je nog meer tips om je vastgoedfotografie te verbeteren? Download dan ons gratis e-book! Of laat je het nemen van de foto’s van je woning liever over aan een professionele fotograaf? Neem dan snel contact met ons op!